Het Tibetaanse plateau
Het Tibetaanse plateau, het belangrijkste eco-gebied op aarde
Vanuit een mondiaal milieuoogpunt zijn er weinig plaatsen in de wereld zo belangrijk als het Tibetaanse plateau.
Hier bevindt zich een groot aantal biodiversiteits-kerngebieden en eco-regio’s die van groot belang zijn voor onze wereld. Met hun kenmerkende soorten, ecologische processen en evolutionaire verschijnselen, behoren deze gebieden tot de belangrijkste op aarde voor het behoud van biodiversiteit. Het Tibetaanse plateau bevat ook het meest intacte voorbeeld van bergketens in Azië met een ongerepte flora en fauna en is één van de grootste overgebleven op het land gelegen wildernisregio’s in de wereld.
Waar ter wereld vinden we nog een pesticidevrije omgeving? Waar vinden we nog schone lucht, aarde en water? Waar vinden we nog echte natuurlijke producten gemaakt vanuit trots en respect voor mens en natuur? Die vinden we gelukkig nu nog in Tibet, op het dak van de aarde. Hier wonen al eeuwenlang mensen die eerbied voor de natuur hebben. Hier komt onze magnesium vandaan en daar zijn we ontzettend trots op.
Tibet een autonome regio
De Tibetanen zijn een bijzonder vriendelijk volk met een eigen taal en een eigen cultuur. Tibetanen behoren voornamelijk tot twee religies: de Bön en het Tibetaans boeddhisme. Tibet was in zekere zin onderdeel van een groter China tijdens de Yuan en Qing dynastiën, maar niet tijdens de tussenliggende Ming dynastie (1368 tot 1644). Met de val van de Qing dynastie werd Tibet onafhankelijk. Tussen 1912 en 1949 was er geen andere politieke macht in Tibet behalve de regering van de Dalai Lama. Het gebied bleef de facto onafhankelijk tot de invasie van Tibet van 1950-1951 door het Volksbevrijdingsleger, waarna het opnieuw deel van China werd. Tibet is nu in politieke en bestuurlijke zin een autonome regio van China.
De zoutnomaden
Al eeuwenlang handelden de zoutnomaden in Tibet. Zij haalden het magnesiumrijke zout uit de zoutmeren en vervoerden dit per karavaan naar de lagergelegen gebieden om het geneeskrachtige magnesiumrijke zout via ruilhandel in te wisselen voor gerst en ander basisvoedsel. Het magnesiumrijke zout is van groot belang voor de Tibetanen. Vanwege de grote hoogte en snellere uitdroging kan het een levensreddend middel zijn.